Dudok Muziek dagen

Tijdens de Dudok Muziekdagen, 16 t/m 19 mei, nodigt het Dudok Quartet Amsterdam haar meest geliefde kamermuziekvrienden uit om samen met hen 4 dagen vol concerten, muzikale wandelingen en andere programma’s te verzorgen. Tijdens deze eerste editie maken onder andere Pieter Wispelwey, Hannes Minnaar, Shunske Sato, Shuann Chai, Mike Fentross, Hilary Summers en Maarten Ornstein hun opwachting. Benieuwd naar andere programma’s? Kijk op dudokmuziekdagen.nl.

In de Sint-Annakapel vinden de volgende evenementen plaats:

Onder vrienden

Shuann Chai en Shunske Sato

DATUM:                                                              TIJD:

17-05-2024                                                         17:15

PRIJS:                                                                  PRIJS TOT 30 JAAR:

€ 20                                                                       € 12,5

Photo: Marco Borggreve

Hoeveel échte vrienden heeft een mens? Vergeet al je online ‘vrienden’ en bedenk eens bij wie je je echt thuis voelt en bij wie je de avond zou willen doorbrengen. Laat je meevoeren naar een negentiende-eeuwse huiskamer, waarin drie bevriende componisten met elkaar eten, drinken en muziek maken. Violist Shunke Sato en pianiste Shuann Chai vormen één van de meest sensationele duo’s die Nederland rijk is. Geïnspireerd door de historische uitvoeringspraktijk van alle eeuwen slaan ze een brug naar deze tijd. Hun spel staat garant voor een onvergetelijke luisterervaring.

Shuann Chai en Shunske Sato zijn beiden gepassioneerde en virtuoze musici die de wereld veroveren met hun buitengewone talent. Chai, een uitzonderlijk begaafde pianiste, en Sato, een briljante violist, staan bekend om hun ongeëvenaarde techniek en diepgaande interpretaties. Hun samenwerking op het podium is een adembenemende ervaring, waarbij ze met hun muzikale synergie een verbluffende artistieke dimensie bereiken. Zowel Chai als Sato hebben individueel en samen talloze lofbetuigingen ontvangen, waardoor ze een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten in de wereld van de klassieke muziek. Hun passie, toewijding en onnavolgbare podiumprésence maken hen tot ware iconen in de muzikale gemeenschap.

AANVULLENDE TEKST:

Dit programma is onderdeel van de Dudok Muziekdagen Kampen. Tijdens de Dudok Muziekdagen, 16 t/m 19 mei, nodigt het Dudok Quartet Amsterdam haar meest geliefde kamermuziekvrienden uit om samen met hen 4 dagen vol concerten, muzikale wandelingen en andere programma’s te verzorgen. Tijdens deze eerste editie maken onder andere Pieter Wispelwey, Hannes Minnaar, Shunske Sato, Shuann Chai, Mike Fentross, Hilary Summers en Maarten Ornstein hun opwachting. Benieuwd naar andere programma’s? Kijk op dudokmuziekdagen.nl.

Mini Schubertiade

Pieter Wispelwey

DATUM:                                                              TIJD:

18-05-2024                                                         14:00

PRIJS:                                                                  PRIJS TOT 30 JAAR:

€ 20                                                                       € 12,5

‘Bij Schuberts kamermuziek kan je niet anders dan aan Schubertiades denken. Thuis spelen voor vrienden en kennissen. De opwinding van nieuwe muziek, die je samen ondergaat en meteen bespreekt. Niet onvergelijkbaar met ons festivalgevoel!

TITEL:

Introspection

Mike Fentross & Maarten Ornstein

DATUM:                                                              TIJD:

19-05-2024                                                         13:30

PRIJS:                                                                  PRIJS TOT 30 JAAR:

€ 20                                                                       € 12,5

TEKST:

De muziek in dit programma doet je naar binnen kijken; naar binnen in de mens en naar binnen in de muziek die ruimte biedt voor contemplatie en reflectie.

Het zwaartepunt van het programma ligt bij een bewerking van de Goldberg Variaties van Bach, door hemzelf overigens ‘veranderingen’ genoemd.  De centrale en welbekende hoofdmelodie verschijnt voor het eerst in Anna Magdalena Bach’s Notenbüchlein, een muziekboek met stukken die thuis in huize Bach aan de keukentafel hebben geklonken. In al zijn eenvoud is het thema indrukwekkend en tegelijkertijd één van de meest ontroerende instrumentale stukken ooit geschreven. Naast het thema en enige ‘veranderingen’ spelen Fentross en Ornstein een keuze uit de canons, die pas in 1975 als Bach’s autografische toevoeging aan de Goldberg Variaties zijn ontdekt in een18de eeuwse druk.

Behalve de muziek van Bach bevat het programma composities van o.a. Marin Marais uit de bundel Pièces de Viole, Ilse Weber, Maarten Ornstein en Claudio Monteverdi.

Steevast zoeken Fentross en Ornstein naar muziek die complementair is aan de barok composities; zo wordt Dowland’s ballade Flow my Tears aan weerszijden geflankeerd door muziek uit het Midden-Oosten en een Zweeds bluegrass nummer. Evenzo vinden 16e eeuwse Italiaanse slaapliedjes hun muzikale partner in Baltische kinderliedjes. Zo ontstaat een uniek en zeer persoonlijk muzikaal universum waarbinnen muzikale tradities worden voortgezet, heilige huisjes worden gesloopt èn opnieuw opgebouwd, en oude muziek als nieuw klinkt.

.